Mesebeli Vendégház
Amit a környéken ajánlunk

Programok

Börzsönyliget

A sokarcú Börzsönyliget 
Börzsönyliget Pest megye északi részén található, Kismaros falu településrésze. Lakó-pihenő övezet, ahol első sorban nyaralók találhatóak, de van jónéhány állandó lakos is a területen. 
Kisvasút 
A Kismaros – Királyrét (317) vasútvonal mellett helyezkedik el Börzsönyliget. Vasúti megállók: 
 (Kismaros állomás) 
 Morgó állomás 
Boldogasszonyháza Ciszterci Monostor 
A Gál-hegy lábánál, a Szuttai dűlőben található a 2005-ben ötven éves ciszterci közösség monostora és a hozzá tartozó templom. A rendház elodjét 1957 körül kezdték építeni, míg a templom a XX. század végén került felszentelésre. A rendfőnök: Horváth Olga nővér. Római katolikus Szentmisék időpontjai: munkanapokon és szombatokon reggel 8 óra, vasárnapokon és ünnepnapokon reggel 9 óra. 
A Testvér-forrás és a Riesner-forrás 
Börzsönyliget két legszebb természeti kincse a két forrás, amelyek gyakorlatilag egy patakmeder mentén találhatóak, azonban ma már a két forrás között nincsen vízfolyás. Mind a kettő a Riesner utcával párhuzamosan futó patak mentén helyezkedik el, a sárga sávjelzésű túristaúton lehet elérni. A források környékét Verőcemaros (ma Kismaros illetve Verőce) község önkormányzata újítatta fel az 1980-as években. Azóta sajnos ismét leamortizálódtak, és az ÁNTSZ bemérései szerint a víz nem iható.  

Börzsönyliget túristaútjai
 
Sárga jelzés 
A sárga sáv jelzésű túristaút Kismarosról, a MÁV állomásról indul, és a Szokolyai úton éri el Börzsönyligetet. Áthalad Morgó vasútállomáson (remek becsatlakozási lehetoség a kisvonatról!), majd balra fordul a Gálhegyi út aszfaltján haladva. A kis emelkedőn felérve a Gálhegyi útról letérve egy szekérúton, majd egy ösvényen halad a Csömöle-völgyben. Elhalad a Testvér-forrás mellett, majd az egykori patakmederben keringőzve jut el a Riesner-forráshoz. Itt felér a Riesner utcához, és egy pár méteres szakaszon az aszfalt úton halad, majd ismét leereszkedik a patak mellé. Kiérve a Nacsapéreg hegy alatti völgyből a Boglya kövön át haladva Kóspallagon keresztül Nagybörzsönybe tart. 
Zöld jelzés 
A zöld sávos jelzésű túristaút Kismarosról, a MÁV állomásról indul, és egészen az egykori Cserkészházig (az egyetlen kisvasúti sin-patak közötti jellegzetes ház a környéken) a Szokolyai úton halad, majd a vízművek épületénél a hegy felé veszi az irányt egy kisebb ösvényen. A Héja utca környékén kapaszkodik fel a Nagy Morgó-hegy oldalába, és a tetőn éri el a Gálhegyi utat. Innen nagyon szép a kilátás Nagymaros, Visegrád és Vác felé. A zöld jelzés innen a Gál-hegyre kapaszkodik fel, majd a Szárazfáknál egy bal kanyart vesz, és egy irtáson keresztül jut el a Szent Gál földre, ahol keresztezi a Kismaros-Kóspallag műutat, majd Törökmezőn keresztül Zebegénybe tart